Mensen zijn zo gewend geraakt aan alle beeldschermen die hen omringen, dat ze ze eigenlijk niet eens meer zien. Televisies, smartphones, computers en felle reclamezuilen zijn er gewoon; ze staan aan, kosten vaak een boel energieā€¦ terwijl er veel leukere, interessantere manieren zijn om iets weer te geven.

Voor een expositie met als thema ‘kunst met een stekker’ hebben wij, Heinze Havinga en Jaap Meijers, een kunstwerk gemaakt dat op een andere manier beelden weergeeft, met pixels die recyclebaar zijn. Ons alternatieve display werkt met vloeistoffen, buizen en pompen. In tegenstelling tot de alomtegenwoordige led- en LCD-schermen is er bij Recyclable Pixels geen energie meer nodig als de afbeelding eenmaal gevormd is. Ook als pompen en ventielen worden losgekoppeld, blijft het patroon in de slangen precies op zijn plek.

Het werk bestaat uit een reservoir waarin gekleurd water en paraffine-olie zit. Een pomp zuigt beide vloeistoffen op om ze vervolgens onder druk op te slaan in een grotere slang. Vanuit die slang worden het water en de olie afzonderlijk verder gepompt. Door de kleppen afwisselend te openen en te sluiten regelt software wanneer olie of water door het kunstwerk stroomt. Hierdoor ontstaan patronen in de spiraal van slangetjes. De pixels van gekleurd water en olie worden vervolgens naar het reservoir gepompt, om zo gerecycled te worden en weer nieuwe patronen te maken. Het resultaat is een hypnotiserend werk dat mensen fascineert, dat de aandacht trekt niet door visueel lawaaiig te zijn maar door rustig en gestaag een beeld op te bouwen.